Przestawiam przepis na kluski śląskie jak sama nazwa sugeruje pochodzą ze Sląska.. 🙂 .Kluski ziemniaczane z dziurką podawane do różnego rodzaju mięs i sosów..Szybkie i łatwe w wykonaniu la każdego..
Produkty:
1 kg ziemniaków
3-4 jajka
mąka ziemniaczana/dodaję 1/4 porcji ziemniaków po ugotowaniu jak na zdjęciu/
mąka pszenna
sól
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy W MUNDURKACH W OSOLONEJ WODZIE. PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ NA STOLNICĘ..
DZIELIMY JAK NA RYSUNKU 2/3 KARTOFLI+ 1/3 MAKI KARTOFLANEJ.ROBIMY WGNIECENIE I WBIJAMY JAJKA .
ZAGNIATAMY CIASTO PODSYPUJĄC MĄKĄ PSZENNA ,WYRABIAMY AZ CIASTO TWORZY JEDNOLITĄ PULCHNA MASĘ.
DZIELIMY NA CZEŚCI I RĘKOMA WYRABIAŁY WAŁKI ,NASTEPNIE KROIMY i KULAMY NA KULĘ.SPŁASZCZAMY RĘKĄ A NA ŚRODKU PALCEM ROBIMY DOŁEK..
WRZUCAMY DO GORĄCEJ OSOLONEJ WODY/GARNEK MUSI BYĆ DUŻY BY SWOBODNIE PŁYWAŁY /PRZYKRYWAMY PO 5 MINUTACH DELIKATNIE MIESZAMY.JAK WYPŁYNĄ NA WIERZCH MOŻNA WYCIĄGAĆ..
PODAJMY Z BITKAMI. ROLADAMI WOŁOWYMI .kaczką lub pieczoną karkówką z kapustą KISZONĄ LUB CZERWONĄ.
Smacznego 🙂
Ciekawostki:
Kluski śląskie (kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy) wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku. Na Górnym Śląsku, gdzie znane są kluski białe i czarne, podawane są one do obiadu na osobnych półmiskach.
Formularz komentarzy: