Przedstawiam Wam przepis na pyszne ziemniaki
Składniki:
1 KG KARTOFLI
1 CEBULA
2 ŁYŻKI MASŁA
2 ZĄBKI CZOSNKU
SÓL .PIEPRZ
Sposób wykonania:
GOTUJEMY KARTOFLE,MOŻNA W MUNDURKACH ALE NIE KONIECZNIE W OSOLONEJ WODZIE.UGOTOWANE I PRZESTUDZONE ODCEDZAMY, KROIMY W PLASTRY .CEBULĘ KROIMY DROBNO ,SZKLIMY NA MAŚLE NA ZŁOTY KOLOR.DODAJEMY ZIEMNIAKI.RAZEM CHWILKE PRZESMAŻAMY DODAJEMY PIEPRZ I POKROJONY W CIENKIE PLASTRY CZOSNEK.PRZEMIESZAMY .
PODAJEMY Z DOWOLNĄ SURÓWKĄ ZE SMAŻONYM JAJKIEM LUB UPIECZONYMI KIEŁBASKAMI..
NAUCZYŁAM SIE SMAZYĆ BRATKARTOFEL W NIEMCZECH.MOŻNA TAKŻE CEBULĘ PRZESMAŻYĆ NA BOCZKU..
LUB ZAMIAST CZOSNKU DAĆ KMINEK..
HISTORIA:
TYPOWA POTRAWA ŚLĄSKA. POCHODZĄCA NAJPRAWDOPODOBNIEJ Z NIEMIEC..
Formularz komentarzy: