Przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatę
Składniki:
GŁOWKA SAŁATY
1 SMIETANA LUB JOGURT NATURALNY
PÓŁ CYTRYNY
1-2 ŁYŻECZKI CUKRU
SÓL ,PIEPRZ
Sposób wykonania:
SAŁATĘ MYJEMY.OSUSZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI.DO SMIETANY DODAJEMY SOK Z CYTRYNY,CUKIER PIEPRZ SÓL..MUSI MIEĆ SMAK SŁODKO-KWAŚNY.WLEWAMY DO SAŁATY I MIESZAMY..
PODAJEMY DO MIĘS,KARTOFLI ZASMAŻANYCH .
HISTORIA SKĄD ZNAMY SAŁATĘ:
Nie wiadomo, skąd właściwie pochodzi, czy z krajów basenu „Morza Śródziemnego, czy z Bliskiego Wschodu, czy może z podnóży Kaukazu,niemniej uprawiana jest od bardzo dawna Już 2800 lat temu znalazła się na liście 250 roślin jadalnych uprawianych w ogrodach babilońskiego króla. Według Herodota, przeszło pięć wieków przed naszą erą podawana była na królewskim stole w Persji. Hodowano ją też w Egipcie świadczą o tym jej nasiona znajdowane przez archeologów w grobowcach egipskich i listki sałaty uwiecznione na obrazach z życia dawnego Egiptu. Starożytni Rzymianie zaliczali sałatę do ulubionych warzyw, obok kapusty i karczochów. Im też zawdzięczamy uszlachetnienie tej rośliny, gdyż doprowadzili ją do tworzenia główek. Przedtem jadano liście obrywane z długiej, dość wiotkiej łodygi.
W Europie średniowiecznej najbardziej rozpowszechniona była sałata w księstwach włoskich i we Francji. Do Polski sprowadziła sałatę królowa Bona.
Formularz komentarzy: