Bitki wołowe tradycyjne w moim domu 🙂 .Sos jaki uzyskujemy z wołowiny nie uzyskamy z żadnego innego rodzaju mięsa.Jego smak oraz barwa to jest to.Może komuś także przypadnie do gustu 🙂 ..
Produkty:
4 kotlety wołowe /ligawa/
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
papryka łagodna. ostra. pieprz. sól
olej+masło do smażenia
2-3 łyżki mąki
Wykonanie:
Kotlety lekko rozbijamy /ja rozdusiłam dłonią /.Kotlety obtaczamy w paprykach.pieprzu soli oraz czosnku przeciśniętego przez praskę./Jak na załączonym zdjęciu/.oblewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kotlety i na średnim ogniu obsmażamy na rumiano z obu stron.podlewamy wodą i dusimy 30 minut,pod przykryciem..cebulę kroimy w piórka i dodajemy do bitek ..dusimy następne 30 minut../kontrolujemy ilość płynu dolewając ewentualnie wodę.
Do kubka z nalewamy 1/2 wody i dodajemy mąkę. mieszamy mikserem. Nastepnie wlewamy do bitek jednocześnie rozprowadzając rózgą sos .
Podajmy z kluskami śląskimi i kapustą kiszoną lub czerwoną.. (przepis podany osobno)
Formularz komentarzy: