Przedstawiam Wam przepis na kluski gotowane na parze..Można je jeść zarówno do mięs jak i na słodko ..U mnie w domu najczęściej mama robiła do kaczki smażonej z czerwoną kapustą ,niemniej też jadaliśmy do jagód zmieszanych ze śmietaną..Można je także nadziewać owocami i dopiero parować..W Niemczech jak byłam gotowało się nie na parze a na 1 cm wody z odrobiną oleju,soli .. I powiem Wam ,że są równie smaczne 🙂 ..
Składniki:
40 DAG MAKI
2 DAG DROŻDŻY
2 JAJKA/ŻÓLTKA/
5 DAG TŁUSZCZU
1/4 LITRA MLEKA
SZCZYPTA CUKRU
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
Sposób wykonania:
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI.Z DROŻDŻY ODROBINY MLEKA/CIEPŁEGO/ CUKRU ROBIMY ROZCZYN ODPOWIADAJĄCY GĘSTOŚCI ŚMIETANY.ODSTAWIAMY DO WYROSNIĘCIA.
ŻÓŁTKA UCIERAMY .DO MĄKI DODAJEMY ROZCZYN ,ŻÓŁTKA , RESZTĘ CIEPŁEGO MLEKA ORAZ SÓL.WYRABIAMY CIASTO NAJLEPIEJ RĘKĄ ALE MOŻNA I ŁYŻKA DREWNIANĄ,AŻ DO UKAZANIA SIĘ PĘCHERZYKÓW.DODAJEMY STOPIONY TŁUSZCZ RAZEM DELIKATNIE MIESZAMY.CIASTO MUSI BYĆ JĘDRNE I SPRĘŻYSTE.
CIASTO ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA W CIEPŁE MIEJSCE..GDY ZWIEKSZY OBJĘTOŚĆ DWUKROTNIE KŁADZIEMY NA STOLNICY POSYPANEJ MĄKĄ.ROZWAŁKOWUJEMY ,NA GRUBOŚĆ OKOŁO 1 CM.WYCINAMY KRĄZKI SZKLANKA .POZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.
GOTUJEMY NA PARZE OKOŁO 5 MINUT W SPECJALNYM GARNKU LUB MOŻNA GARNEK PRZYKRYĆ SCIERKA LNIANĄ I PRZYMOCOWAĆ SZNURKIEM..STĄD NAZWA KLUCHY NA ŁACHU 🙂
MOŻNA TAKŻE GOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE Z DODATKIEM ODROBINY TŁUSZCZU.SĄ TEŻ BARDZO SMACZNE..
KLUCHY NA ŁACHU TO POTRAWA POPULARNA W POZNAŃSKIEM.
Tagi: Pampuchy, pączki/bułki/kluski na parze, pyzy (drożdżowe), kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce
Formularz komentarzy: