Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę
PRODUKTY:
0,5 KG MAKI PSZENNEJ
50 G ŚWIEŻYCH DROŻDZY
1 JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
2 SZKLANKI CIEPŁEGO MLEKA
3 ŁYŻKI CUKRU
5 DAG MASŁA
1 JABŁKO
1/2 POMARAŃCZY
SZCZYPTA SOLI
CYNAMON
CUKIER PUDER
OLEJ DO SMAŻENIA
WYKONANIE:
DROŻDŻE ROZRABIAMY Z CUKREM DO ROZKRĘCENIA.DODAJEMY ODROBINĘ CIEPŁEGO MLEKA I MĄKĘ DO KONSYSTENCJI ŚMIETANY.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.POZOSTAŁE MLEKO PODGRZEWAMY NA LETNIE.WBIJAMY JAJKA ORAZ ŻÓŁTKO, SZCZYPTĘ SOLI,CUKIER MIESZAMY DO POŁACZENIA SIĘ PRODUKTÓW .DAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ PRZEZ SITKO ,ZACZYN Z DROŻDŻY.WYRABIAMY ŁYŻKĄ JAK NA CIASTO DROŻDŻOWE AŻ DO POKAZANIA SIE BĄBLI .WLEWAMY ROZTOPIONE MASŁO DELIKATNIE MIESZAMY AŻ DO CAŁKOWITEGO WCHŁONIĘCIA PRZEZ MASĘ.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.NA KOŃCU DODAJEMY POKROJONE W DROBNĄ KOSTKĘ JABŁKO ORAZ POMARAŃCZE./NIE UCIERAMY NA TARCE/.
SMAŻYMY Z OBU STRON NA RUMIANO.
PODAJEMY Z CUKREM PUDREM WYMIESZANYM Z CYNAMONEM.
Formularz komentarzy: