Mając dynię .którą aby zjeść trzeba pomyśleć jak ją wykorzystać..Postanowiłam zrobić racuchy drożdżowe z dynią i jabłkiem..Są smaczne i inne w smaku niż tradycyjne..
Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka dyni /ja wcześniej na 24 h nasoliłam a później blendowałam/
2 jabłka drobno pokrojone
350 g mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko + żółtko
40 g drożdży
2 łyżki masła
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozrabiamy rozczyn z drożdży z odrobiną cukru i mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany..Odstawiamy do wyrośnięcia..Do miski wlewamy maślankę oraz zmiksowaną dynię .roztrzepane jajka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym..mąkę zmieszaną z cynamonem.wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy chwilkę..Na końcu dodajemy roztopione wystudzone masło .które mieszamy łyżką drewnianą lub plastikową ..ubijając jak ciasto drożdżowe..Odstawiamy do wyrośnięcia /u mnie 30 minut/.Dodajemy pokrojone jabłka delikatnie razem mieszając.
Smażymy z obu stron na złoty kolor..Podajemy posypane cukrem pudrem lub jogurtem ..