Ciągle szukam nowych rozwiązań kulinarnych..Chciałam zaproponować przepis na faszerowane filety z kurczaka..Moi domownicy byli zachwyceni..
Składniki:
1 filet na osobę
2 plastry dobrej wędzonej szynki
1 plaster sera żółtego
1 łyżka masła
marynata:
tymianek ja miałam świeży ale można zastąpić suszonym
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez wyciskacz
pieprz świeżo zmielony
pieprz cayenne
sól
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Filety myjemy obsuszamy …wykonujemy z w w. składników marynatę .nacieramy nią filet..Odstawiamy na 3 minimum godziny ..
Wyciągamy z marynaty .nacinamy wzdłuż by powstała spora kieszeń w to miejsce wkładamy szynkę zrolowaną w srodku z serem….na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron na złoty kolor..Przekładamy do naczynia żaro..obkładamy plastrem szynki..dodajemy łyżkę masła..przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut od czasu do czasu podlewając..
Podajemy z ryżem lub ziemniakami z sezonową surówką..