Kruche ciasto z truskawkami i ta lekka pianka .po prostu uczta dla podniebienia..
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Wykonanie ciasta:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy , dodajemy masło, które siekamy szybko nożem aż do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze ja łączyłam składniki ugniatakiem do ziemniaków 🙂 ). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy./ można zrobić dzień wcześniej/
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarowujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na który scieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 º C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
składniki:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone. wówczas ich nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Na podpieczony i wystudzony spód dajemy delikatną masę z ubitych na sztywno białek.do których powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.
Wyrównujemy i układamy truskawki . Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Pieczemy w temperaturze 190 º C przez około 30 – 40 minut. Wyjmujemy, przestudzamy, oprószamy cukrem pudrem.
Produkty na ciasto kupiłam w sklepie internetowym Frisco.pl Robię tam zakupy, bo są szybcy i niezawodni. Serdecznie polecam 🙂