Dla wegetarian polecam przepis na fasolkę po bretońsku bez mięsa ..
Produkty:
0,5 kg fasoli Jasiek
2 cebule
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy -średni
olej + masło do smażenia
papryka słodka.ostra .sól,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Fasolę namaczamy dzień wcześniej..Odlewamy wodę ponownie zalewamy wodą do wysokosci fasoli ,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy,sól.gotujemy 2 h na małym ogniu kontrolując stan wody dolewając w razie wyparowania ciepłą wodę..
Cebulę kroimy w piórka a czosnek w paski..Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę dodajemy czosnek..zalewamy koncentratem rozrobionym w szklance wody..dodajemy papryki ,pieprz przesmażamy razem około 10 minut..wlewamy do fasolki dodajemy majeranek i razem gotujemy następne 10 minut..
Podajemy z białym pieczywem..
Formularz komentarzy: