Dla wegetarian i nie tylko polecam przepis na lasagne z cukinią ,paprykami i pieczarkami 🙂
Produkty:
Makaron lasagne najlepiej bez wczesniejszego gotowania
1 cukinia
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 cebula
25 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
20 dag sera żółtego w plastrach
1/2 l przecieru pomidorowego
sól.pieprz,papryka słodka i ostra.
bazylia,tymianek
olej + masło do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka .papryki, pieczarki oraz czosnek w paski ..
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy aż do zeszklenia cebulę, dodajemy papryki ,pieczarki oraz czosnek ..smażymy na wolnym ogniu aż zmiękną..wlewamy sok ,przyprawy ,zioła oraz sól.
Dusimy pod przykryciem około 10 minut..
Do naczynia żaro wysmarowanego masłem układamy makaron na to pokrojoną w plastry surową cukinię zalewamy przesmażonymi warzywami nakrywamy makaronem i serem..powtarzając czynność do wykorzystania produktów..Kończymy układając makaronem i żółtym serem oraz pokrojonym masłem..
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut..
Do przesmażanych warzyw mozemy dodać różne zioła według upodobań.
Polecam ten typ lasagne jest bardzo smaczny 🙂