Chciałam zaproponować przepis na ciasto bez pieczenia z soku z Kubusia..Jest ciekawym ciastem chętnie zjadane nie tylko przez dzieci ..Ciasto ma orzeżwiający smak w sam raz na gorące dni ..Serdecznie polecam..
Składniki:
1 paczka duża herbatników
Składniki na krem przecierowy:
700 ml soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (użyłam dokładnie takiego soku – malina, marchewka, jabłko,)+ sok z pół cytryna opcjonalnie dla mnie po prostu był za słodki
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 op.= 40 g)
cukier (niekoniecznie, w zależności od tego, czy znajduje się on w soku, dodałam 2 łyżki)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
Z soku z Kubusia + ewentualnie sok z cytryny i budyniu w proszku gotujemy budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelewamy do garnka i zagotowujemy.proszek budyniowy mieszamy w pozostałym sok + cukier. Rozrobione budynie wlewamy na wrzątek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzamy w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy na lekką masę. Dodajemy po łyżce budyniu z soku, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.
Składniki na masę z bitej śmietany:
2 pojemniki śmietany 30 % /200 ml/schłodzne
2 śmietanki fix
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
wykonanie:
Do ubitej śmietany dodajemy zmieszane razem cukier .cukier wanilinowy oraz śmietanę fix dokładnie mieszamy składniki..
Na warstwę ciastek wykładamy krem z Kubusia wyrównujemy .Kładziemy następną warstwę ciastek na to ubitą śmietanę ..dowolnie dekorujemy ..ja starłam gorzką czekoladę..
Przechowywać w lodówce..
Smacznego