zapiekanka z brokułami, paprykami oraz kurczakiem

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria: ,

fotki 008
Zapiekanki u mnie w domu są zawsze chętnie zjadane .Przedstawiam wersję z brokułami .paprykami i kurczakiem..Jest smaczna pożywna ..Można podawać za równo jako danie główne .kolację lub na imprezę..
Przygotowanie nie jest skomplikowane ..Najwięcej czasu pochłania krojenie ..Polecam serdecznie 🙂

Składniki:
300 g grubszego makaronu u mnie wstążki
podwójny filet z piersi z kurczaka
przyprawy: do mięsa
sól .pieprz.2 ząbki czosnku.papryka słodka i ostra.tymianek ewentualnie inne ulubione zioła
ok. 300 g brokułów
1/2 papryki czerwonej.żółtej oraz zielonej
1/3 papryki peperoni
10 dag mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek
2 łyzki musztardy sarepskiej
ok. 300-400g sera żółtego

Sos serowo-śmietanowy:
– 2 opakowania serka topionego
– 5 łyżek śmietany
– 1/2 szkl. wody
– sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente .odcedzamy nie przelewamy wodą.Umyte i pokrojone piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki obtaczamy w ww. składnikach odstawiamy na 1 godzinę.Brokuły gotujemy z osolonej wodzie 10 minut.odcedzamy.Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy na rumiano z obu stron..Do naczynia żaro na spód kładziemy makaron następnie przesmażonego kurczaka.i brokuły.na tej samej patelni ..smażymy kilka minut pokrojone papryki oraz grzyby leśne lub pieczarki…które na końcu solimy.pieprzymy i dodajemy musztardę .chwilę razem przesmażając..

fotki 002
fotki 003 (2)
Na wcześniej wyłożony w naczyniu żaro makaron oraz filety z kurczaka wykładamy przesmażone papryki z grzybami..przykrywamy makaronem..ścieramy ser żółty ..zalewamy sosem serowo_-śmietanowym który wykonujemy podgrzewając wodę z topionymi serkami mieszamy aż do rozpuszczenia serków..dodajemy zahartowaną śmietanę .solimy oraz pieprzymy..
Wkładamy do nagrzanego piekarnika przykryte naczynie żaro do 170 stopni na 40 minut..
Smacznego

System ocen – uruchomiony około stycznia 2025

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów. Oceń ten post jako pierwszy.

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl