Poprzednia wersja chałwowca bez pieczenia cieszy się dużym zainteresowaniem. Postanowiłam zrobić ponownie w nieco innej odsłonie i wyszedł jeszcze smaczniejszy..Polecam serdecznie 🙂
Składniki: blacha 30 x 25 cm
2 paczki herbatników 250 g ja użyłam ciemnych
dżem wiśniowy duży słoik
1/2 gorzka czekolada
krem z masła:
1.5 kostki masła
0.75 l mleka
6 łyżek kaszki manny
3-4 łyżki cukru
200 g chałwy ulubiony smak
Wykonanie:
Z mleka gotujemy klasyczną kaszkę manną na końcu dodajemy cukier.przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia..Masło rozcieramy /aż zacznie strzelać 🙂 /..dodajemy po łyżce zimniej kaszki manny ..na koniec chałwę startą na tarce o grubych oczkach..
Krem z ubitej śmietany:
składniki:
400 ml śmietany
1 serek mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny.
2 szt . mixu do śmietany
wykonanie:
śmietanę ubijamy ze na sztywno..dodajemy mix oraz po trochę serka mascarpone oraz cukier..na końcu sok z cytryny..
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy herbatniki.na pierwszej warstwie rozsmarowujemy dżem ja użyłam wisniowy ale oczywiście można inny..na nie ułożyłam ponownie warstwę herbatników..
Na herbatniki rozsmarowujemy krem z masła i kaszki manny..i ponownie warstwa herbatników..
i na to rozsmarowujemy ubitą śmietanę i posypujemy gorzą startą czekoladą..
Formularz komentarzy: