U mnie w domu sernik to jedno z ulubionych ciast..Znika w oka mgnieniu..Mimo ze mi opadł był bardzo smaczny..
Składniki: blacha 30 x 25 cm
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
10 jajek
450 g śmietany 36 %
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
sok z 1 cytryny + otarta skórka
herbatniki
polewa krówkowa /kupiłam gotową 🙁 /
Wykonanie:
Jajka..Żółtka oddzielamy od białek . Żółtka .cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę ..Dodajemy po trochę ser oraz budyń oraz śmietanę ..Z białek ubijamy pianę i dodajemy delikatnie mieszając szpatułką ..wlewamy wcześniej roztopiony i schłodzony tłuszcz..na końcu dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę..Blachę wykładamy papierem do pieczenia..na to herbatniki..i masę serową..
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 60 minut..Po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim sernik do wystudzenia..
Wystudzony sernik polewamy polewą ..ja użyłam krówkową..
Wyszedł przepyszny..Mimo ze nie za wysoki.. 🙂
Polecam serdecznie..