Produkty:
Bułka:
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
25 g drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
sól.pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy .drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka i mąki.pozostawiamy do wyrośnięcia.Do mąki dodajemy ,sól.jajka,ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże..Wyrabiamy ciasto aż zaczną pojawiać sie pęcherze.dodajemy olej i mieszamy aż do połączenia składników.Odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
cebulę kroimy w piórka a pieczarki w paski.Na rozgrzaną patelnie dajemy cebulę i smażymy aż zacznie się zezłacać.Następnie dajemy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę około 3 minut soląc i pieprząc do smaku..
Wygarowane ciasto kładziemy na stolnicę i formujmy z niego dość gruby wałek .tniemy go na równe kawałki 7 lub 8 .Ręką rozpłaszczamy krążek i nakładamy farsz.formujemy kształt bułki..Kładziemy na posypaną mąką blachę na około 15 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut..
Super odmiana na śniadanie lub kolację..
Życzę smacznego 🙂
Formularz komentarzy: