Przedstawiam Wam ciekawy przepis
Składniki:
1 GŁOWKA CZERWONEJ KAPUSTY
2-3 JABŁKA
0,5 CEBULI
5-6 GOŹDZIKÓW
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
SÓL,PIEPRZ
2 ŁYZKI CUKRU
10 DAG MASŁA LUB smalcu
Sposób wykonania:
KAPUSTĘ KROIMY.PARZYMY GORĄCĄ WODĄ ODCEDZAMY /W TEN SPOSÓB POZBYWAMY SIE GORYCZY/NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO GARNKA ZALEWAMY WODĄ DODAJEMY SÓL GOTUJEMY, do miękkosci odcedzamy . DODAJEMY JABŁKA OBRANE I DROBNO POKROJONE,DROBNO POKROJONĄ CEBULĘ,gożdziki i tłuszcz gotujemy następne 10 MINUT często mieszając .Wlewamy SOK Z CYTRYNY, dodajemy PIEPRZ ,CUKIER .PRZESMAŻAMY CHWILKĘ MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYZKĄ.MUSIMY UZYSKAĆ SMAK SŁODKO -KWAŚNY..JEŻELI JABŁKA SĄ KWAŚNE NIE MUSIMY DODAWAĆ CYTRYNY ..A ZAMIAST JABŁEK MOŻNA DODAĆ MUS JABŁKOWY.
MOŻNA TAKŻE DODAĆ SPARZONE RODZYNKI..
PODAJEMY DO RÓZNEGO RODZAJU MIĘS ..a przede wszystkim do klusek śląskich ,kopytek i kluch na parze..
KAPUSTA JEST BARDZO SMACZNA..
Formularz komentarzy: