
Jako  osoba  jadająca  tylko  ryby  .ciągle  eksperymentuje i poszukuje  nowych możliwości  by potrawy bez mięsa  były nie mniej smaczne jak te  z mięsem..Polecam  dzisiaj kotlety  z cukini .pieczarek..
Składniki:
1 cukinia
3-4 duże pieczarki
1/2 szklanki bułki tartej
10 dag sera zółtego/startego/
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2  cebuli
pieprz.papryka ostra
gałka muszkatołowa
sól..
olej + masło
jak ktoś  lubi  zioła można dodać według własnych upodobań
Wykonanie:
Drobno pokrojoną  cebulę  obsmażamy na złoty kolor dodajemy drobno pokrojony czosnek  i razem przesmażamy..cukinie i pieczarki oraz ser scieramy na tarce o dużych oczach..dodajemy  jajko.bułę  tartą..przyprawy oraz przesmażoną  cebulę   z czosnkiem..wyrabiamy  masę  ..musi  mieć dosyć  zwięzłą konsystencję  ..Odstawiamy  na około pół  godziny..Jeżeli wytworzyło  się  zbyt dużo płynów dodajemy jeszcze  nieco  bułki tartej..Obtaczamy  z obu stron   w bułce i obsmażamy  na złoty kolor..Podajemy  z ziemniakami  i surówką…Wyszły przepyszne  🙂


