Uwielbiam czosnek pod każdą postacią ..Nigdy nie robiłam zupy czosnkowej..Poszperałam w internecie, przeanalizowałam kilka możliwości i wybrałam jedną z nich, wyszła bardzo smaczna..Nie ukrywam wymaga nieco pracy ale warta zachodu..
Składniki
8-15 ząbków czosnku w zależności od ich ostrości /a wzięłam 1 1/2 główki/
2 -2 1/2 litra bulionu warzywnego lub rosołu/jeżeli Wam zostanie np z gotowania rosołu/
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
200 ml śmietany a użyłam kremowej 30 %
4 łyżki masła lub oliwy
sól i czarny pieprz do oraz utarta gałka jeżeli lubicie
szczypior do posypania
Wykonanie:
Czosnek obieramy, smażymy na klarowanym maśle aż do miękkości ale nie do zbrązowienie się . Czosnek wyciągamy i wrzucamy do garnka.
Cebule kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na maśle lub oleju/a smażyłam na tym samym tłuszczu co czosnek/ przekładamy do czosnku.
Zalewam bulionem, dodajemy 3-4 ziemniaki w zależności od wielkości około 0.5 kg pokrojonych w kostkę i.które gotujemy na bulionie około 30 minut./do miękkości/
Pozostałe ziemniaki gotujemy w mundurkach /posolone/ , przepuszczamy przez praskę i mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany .
Całości/ewentualnie/ miksujemy w blenderze…
Na talerzu układam kilka łyżek ziemniaków i zalewam zupą, na koniec posypuję pieprzem i szczypiorkiem!
Smacznego!