Przedstawiam Wam przepis na żeberka z gruszkami 🙂
Produkty:
1 kg żeberek
3 łyżki ketchupu
słoik gruszek-kompot ..0,75 l
3 łyżki oleju
pieprz ,sól
Wykonanie:
Umyte żeberka i osuszone nacieramy solą i pieprzem,smarujemy ketchupem i odstawiamy ma 2-3 h do lodówki..
Na mocna rozgrzany olej kładziemy żeberka i obsmażamy z obu stron na rumiano..Wlewamy zalewę z kompotu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie..Dodajmy gruszki pokrojone na ósemki .Gotowe żeberka przekładamy na półmisek. Jeżeli sos będzie za rzadki doprawiamy startą kromką razowego chleba lub łyżką mąki. ziemniaczanej.zagotowujemy .podajemy z ryżem przyprawionym na ostro kurkumą,ostrą papryką lub curry i sezonową surówką..
Formularz komentarzy: