Polecam przepis na żeberka marynowane .smażone a później pieczone w piekarniku..
Składniki:
60 -70 dag żeberek
3 cebule..
olej + masło
marynata:
1-2 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka tabasco
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
3 ząbki czosnku-przeciśniętego przez wyciskacz
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju..
jak ktoś lubi może dodać ulubione zioła
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią umyte i pokrojone żeberka .pozostawiamy na minimum 4 h w marynacie../najkorzystniej 12 h/..
Na rozgrzany tłuszcz/u mnie olej + masło/kładziemy żeberka z marynaty i obsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron.i przekładamy do naczynia żaro
.
Na tłuszczu po żeberkach obsmażamy cebulę /nie za mocno ..przekładamy na wierzch na żeberka ..przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 1.2 h /u mnie / ale musicie Państwo nakłuć i sprawdzić muszą być miękkie..
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką..
Smacznego!!