Produkty:
Beza:
6 białek
1.5 szklanki cukru
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
250 g truskawek
a galaretka truskawkowa
dodatkowo;
truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Beza:
Białka z odrobiną soli ubijamy na pianę dodajemy po troche cukru aż do rozpuszczenia.na końcu dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną..mieszamy.wkładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 130 stopni 3 h.Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wody .odstawiamy mieszając od czasu do czasu do wystygnięcia i do momentu aż zacznie sie tężeć ..Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oaz po trochę serka mascarpone.Truskawki wcześniej zduszone i zasypane cukrem dodajemy do masy ,wlewamy tężejącą galaretką.Po wymieszaniu nakładamy na bezę i dekorujemy truskawkami..
Truskawki można zastąpić innym owocem.Jagodami.brzoskwinią ,malinami ..
Życzę smacznego 🙂
Formularz komentarzy: