Przedstawiam Wam ciekawy przepis
Produkty:
1,2 kg słoniny
0,8 kg surowego boczku bez skóry
1 cebula
3 zabki czosnku
1 jabłko
sól.pieprz
Wykonanie:
Słoninę i boczek przepuszczamy przez maszynkę lub drobno kroimy.Przekładamy do brytfanny dodajemy 1/2 szklanki wody ,gotujemy na niewielkim gazie /Ja dzielę na dwie części jedną cześć bez dodatków przelewam nabierką do pojemnika ,bede miała do okraszania kapusty lub ziemniaków,a drugą do chleba/ .Gdy skwarki są złote dodajemy pokrojoną cebulę ,czosnek przeciśnięty przez praskę,jabłko obrane starte na tarce, solimy pieprzymy. Smażymy aż cebula będzie złota..
Po lekkim wystudzeniu przelewamy do naczyń.
Podajemy z ogórkiem kiszonym..pychota z małosolnym 🙂
Formularz komentarzy: