Polecam przepis na śledzie w sosie musztardowym..Kiedyś kupiłam gotowe ,znanego producenta..po prostu nie dało sie jeść ..a te są na prawdę super..Serdecznie polecam 🙂
Składniki:
* 600 g śledzi z zalewy octowej
Sos:
100 g musztardy francuskiej lub innej
50 g musztardy sarepskiej
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym z zalewy i kroimy w paseczki.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i przelewamy wrzątkiem , następnie łączymy ją z przepuszczonym przez wyciskacz czosnkiem oraz pozostałymi składnikami .Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo na przemian śledzie i sos..śledzie. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej 12 godzin aby smaki się połączyły.
Smacznego ..