UgotujmyCos.pl

Blog kulinarny, na którym znajdziesz wiele inspiracji. Fajne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Składniki i sposób wykonania



śledzie w zalewie octowej

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

fotki 032
fotki 007 (2)
Mój mąż śledzie może jeść pod każdą postacią..Dzisiaj zrobił najprostszą z możliwych wersji w zalewie octowej..Proporcja sprawdzona .od lat stosowana..Polecam tym razem danie mojego męża.. 🙂

Składniki:
4 śledzie /moczone 12- 16 godzin/
Zalewa:
1 litr wody
2 pokrojone w piórka cebule
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka stołowa soli kuchennej grubej
2 łyżki cukru
125 g octu

Wykonanie:
Do zalewy wrzucamy wszystkie składniki do garnka i na małym ogniu gotujemy 30-40 minut..Na koniec gotowania wlewamy ocet..Po przegotowaniu odstawiamy do ostudzenia..
Zalewą zalewamy pokrojone i wymoczone śledzie na minimum 24 godziny..
Można do zalewy dodać jeno jabłko /słodko winnym smaku/przekrojone na cztery oraz z 10 rodzynek..



UgotujmyCos.pl