Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne śledzie
Składniki:
1 kg SOLONYCH ŚLEDZI MATIASÓW
4 średnie CEBULA
1 ŁYŻECZKA CUKRU
2 ŁYŻECZKA OLEJU
3 SZKLANKA WODY-DO ZALEWY
1/3 SZKLANKI OCTU 10 %
1 ŁYŻKA CUKRU
2 LIŚCIE LAUROWE
4 ZIELA ANGIELSKIE
20 ZIARENEK PIEPRZU
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.Odstawiamy zalewę do całkowitego wystygnięcia. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę kroimy w cienkie plastry, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Formularz komentarzy: