Przedstawiam Wam efektowny przepis
Produkty:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera podwójne zmielonego/wiaderko/
6 jajek
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
sok i skórka z pomarańcza
masa makowa:
1 puszka maku
2 białka
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę przesiewamy ,cukier ,żóltko,proszek do pieczenia oraz masło pokrojone w drobną kostkę..Wyrabiamy cisto odstawiamy na 1 h do , lodówki.
Rozwałkowujemy cisto i kładziemy na blachę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ciasto nakłuwamy widelcem..
masa makowa:
ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą makową ..ja zawsze dodaje jeszcze trochę olejku migdałowego..wykłądamy na ciasto..
masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem na puch.dodajemy po jednym żóltku.następnie po 2 łyzki sera oraz budynie .skórkę otartą z pomarańcza oraz sok.Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę ,delikatnie mieszamy..wykładamy na masę makową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h.
Po przestudzeniu polewamy czekoladową polewą.Przepis podany oddzielnie.
Sporo pracy ale efekt zniewalający 🙂
Formularz komentarzy: