Placek z jabłkami i budyniem

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

placek-z-jablkami
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszny placek

Składniki:
200 DAG MASŁA
5 JAJEK
2 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 SZKLANKA CUKRU
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
3/4 LITRA MLEKA
2 KG JABŁEK
CYNAMON
1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
1 ŁYŻECZKA KAKAO
SOK Z CYTRYNY..

Sposób wykonania:
MĄKĘ PRZESIEWAMY NA STOLNICĘ,ROBIMY DOŁEK WBIJAMY JAJKA .ROZBEŁTAMY WIDELCEM,DODAJEMY PROSZEK DO PIECZENIA,CUKIER ORAZ DROBNO POKROJONE MASŁO..WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY RAZEM DO UZYSKANIE JEDNOLITEJ MASY.
CIASTO NIE MOZE BYĆ ZA LUŹNE JEŻELI JEST LUŻNE NALEŻY DODAĆ MĄKI..DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 2 H.
JABŁKA OBIERAMY KROIMY DOŚĆ DROBNO.PRZESMAŻAMY DOLAĆ ODROBINĘ WODY..NA KONIEC DODAJMY CYNAMON ..JAK KTOŚ LUBI SŁODSZE CUKIER DO SMAKU.
CIASTO WAŁKUJEMY NA WYŁOŻONEJ PERGAMINEM BLASZCE 30X40 CM.NAKŁUWAMY CO KAWAŁEK WIDELCEM.
NA TO KŁADZIEMY OBSMAŻONE JABŁKA.GOTUJEMY BUDYŃ I ZALEWAMY NIM JABŁKA..
KŁADZIEMY RESZTĘ CIASTA ŚCIERANEGO NA TARCE LUB ROZWAŁKOWUJEMY NA PASKI I TWORZYMY KRATKĘ..
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA GODZINĘ.
PO WYCIĄGNIĘCIU CIASTA ROBIMY LUKIER/PRZEPIS PODANY OSOBNO/ I POLEWAMY GO NIM..

PS.
PRÓBOWAŁAM ROBIĆ PLACEK Z SUROWYCH JABŁEK ALE Z PRZESMAŻONYCH JEST DUŻO SMACZNIEJSZY..
JAKIE WY MACIE DOŚWIADCZENIA..?

System ocen – uruchomiony około stycznia 2025

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów. Oceń ten post jako pierwszy.

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl