pieczeń z karkówki marynowana

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria: ,

2015-05-24 16.06.22
2015-05-24 13.51.06
2015-05-24 14.16.14
Polecam przepis na pieczeń z karkówki z marynaty

Produkty:
1,2-1,5 kg karkówki/ja miałam mniejszą ale lepiej wychodzi tej wielkości
4 -5 ząbków czosnku/każdy ząbek dzielimy na 3,4 części/
rozmaryn.papryka słodka i ostra
pieprz cayenne i czarny świeżo zmielony
przyprawa gyros
majeranek
sól
olej

Wykonanie
Mieso myjemy obsuszamy..,nakłuwamy otwory i w każdy otwór wkładamy cząstkę czosnku..następnie wykonuje sobie mieszaninę ziół i przypraw po łyżce rozmarynu ,papryki ostrej,pieprzu czarnego ,majeranku ,o,5 łyżeczki pieprzu cayenne oraz 2 łyżki przyprawy gyros oraz słodkiej papryki..
Mięso nacieramy solą..oraz mieszanka..zalewamy olejem ,przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 h do lodówki kilka razy przewracając..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i obsmażamy każdą ze stron po 10 minut..Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ..i pieczemy minimum 1 h..podlewając wytworzonym sosem ..Można trochę podlać wodą..

Podajemy z ziemniakami i surówką..

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl