Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę
Produkty:
1 kg surowego boczku bez skóry
1 kg wątróbki drobiowej
1 gęś
3 cebule
2 główki czosnku
5 kajzerek
6 jajek
5 liści laurowych
20 ziaren pieprzu ziarnistego
10 ziela angielskiego
4 łyżki soli
po ugotowaniu pieprz do smaku około 2 łyżek..
10 słoików 0.5 l
Wykonanie:
Gęś+ boczek wraz z cebulą ,liściem laurowym,zielem angielskim ,pieprzem oraz solą gotujemy 1.5 h na średnim ogniu.Wrzucamy wątróbkę i gotujemy następne 0,5 h
.Wyciągamy ,po wystygnięciu mielimy wraz z namoczonymi w wywarze kajzerkami..dodajemy posiekany czosnek.wbijamy jaja i pieprz mielony .dokładnie mieszamy.
Wkładamy w słoiki i gotujemy 1 h.
Część pasztetu wkładamy do wysmarowanej formy wysypanej bułką tartą .pieczemy w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę..
Z takiej porcji wychodzi 12 słoików 0.5 litra + u mnie foremka z zapiekanym pasztetem.
Ponoć niebo w gębie 🙂
Formularz komentarzy: