Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne kotlety
Składniki:
1/2 KG MIĘSA MIELONEGO ŁOPATKA ALBO KARKÓWKA
1 BUŁKA -CZERSTWA
2 JAJKA
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
3 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO
BUŁKA TARTA
SÓL,PIEPRZ ,PAPRYKA OSTRA
OLEJ DO SMAŻENIA
1 SELER
1 DUŻE JABŁKO
30 DAG ORZECHÓW
0,5 L ŚMIETANY 18 PROCENTOWEJ
ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
Sposób wykonania:
BUŁKĘ NAMACZAMY NA OKOŁO 20 MINUT W WODZIE ODSĄCZAMY NAJLEPIEJ NA SICIE I DODAJEMY DO MIĘSA.DODAJEMY CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY PRZEZ WYCISKACZ,JAJKA TRZY ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ ORAZ PRZYPRAWY .WYRABIAMY ..NASTEPNIE BIERZEMY DO REKI TYLE MIĘSA BY UTWORZYŁY SIE DUŻE KOTLETY DOBRZE RECE POSMAROWAĆ JEST OLIWA.PŁASZCZYMY NA RĘKU .WKŁADAMY CENTRALNIE POKROJONY W MAŁE KAWAŁKI SER ŻÓŁTY.OBTACZAMY W BUŁCE TARTEJ I SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANYM TŁUSZCZU Z OBU STRON..GDY USMAŻYMY WSZYSTKIE KOTLETY KLADZIEMY WSZYSTKIE NA PATELNI DODAJEMY TROCHE TŁUSZCZU I POD PRZYKRYCIEM DUSIMY OKOŁO 5 MINUT..
SELER ORAZ JABŁKO TRZEMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH DODAJEMY NIEKONIECZNIE POTŁUCZONE ORZECHY.ŚMIETANĘ .CYTRYNĘ SÓL ,PIEPRZ MIESZAMY DOPRAWIAMY WEDŁUG SMAKU..
PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI PUREE /ZIEMNIAKI TŁUCZEMY DODAJEMY 100 ML MLEKA TROCHE MASŁA/
Formularz komentarzy: