Polecam przepis na karkówkę pieczoną w brytfannie ..Tak karkówkę robił mój tata..
Produkty:
1 1/2 kg karkówki
marynata:
majeranek ,pieprz świeżo zmielony,3 ząbki czosnku,sól 5-6 łyżek oleju..
olej do smażenia
Wykonanie:
Umytą karkówkę wkładamy do miski nacieramy marynatą wykonaną z wyżej podanych produktów..przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, od czasu do czasu odwracając sztukę mięsa ..Godzinę przed smażeniem wyciągamy z lodówki,smażymy na mocna rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia ze wszystkich stron..sos musi być ciemno brązowy,ale nie spalony..podlewamy szklanką wody..przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 h ,kontrolując stan wody,uzupełniając płyn..
Po wyciągnięciu z piekarnika ..robimy sos..
Podajemy z kluskami na parze lub kopytkami z ugotowaną kiszoną kapustą lub modrą..
Przepis poświęcam mojemu Tacie ..Tato pamiętam o Tobie i jak dobrze umiałeś gotować 🙂
Formularz komentarzy: