
Polecam   golonkę   pieczoną   w piekarniku ..
Składniki:
1 golonka/na osobę
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 -2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
ponadto
sos sojowy
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Golonkę  myjemy i ewentualnie opalamy z włosków. Władamy do garnka, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrojoną na pół i 1 ząbki czosnku.  Zalać wodą, żeby golonki były zanurzone, solimy, popieprzymy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz ewentualnie dodać kostkę rosołową . Gotujemy ok. 1,5-2 godziny  na wolnym  ogniu jak na rosół.  Golonkę wyjmujemy  z wywaru i lekko przestudzamy. nacinamy  skórę w kilku miejscach.  ząbek czosnku rozcieramy  z solą dodajemy 1 łyżkę  sosu sojowego.musztardę i nacieramy nią golonki. Władamy  do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy najpierw w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut, następnie zmniejszyć  temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając wywarem . Podawać   z chrzanem  ..
Smacznego


