Polecam karkówkę pieczoną w piekarniku z ogórami małosolnymi…Jest to zmodyfikowana wersja karkówki po cygańsku…
Skład
4 „solidne „plastry karkówki
4 ogórki małosolne
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki soku pomidorowego
przyprawy:
słodka + ostra papryka
pieprz świeżo zmielony
2 łyżki musztardy
1 łyża oleju
sól
do smażenia olej+masło
Wykonanie:
Po umyciu karkówkę nacieramy /ja robię to w metalowej misce/ przyprawami .musztardą.czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz .olej i sól.. z każdej strony ..przykrywamy pokrywą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin..Na rozgrzaną patelnie z olejem+ masło…dajmy karkówkę i obsmażamy z obu stron…dajemy pokrojoną w piórka cebulę .przesmażamy do miękkości..następnie dodajemy pokrojone w słupki ogórki…Do naczynia żaro z pokrywą dajemy plastry karkówki .a wytworzony sos chwilę przesmażamy z ketchupem i sokiem pomidorowym..zalewamy nim karkówkę .przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę…
Podajemy z ryżem .makaronem lub ziemniakami i sezonową surówką ..