Przedstawiam Wam przepis na herbacianą babkę ..w smaku podobna do piernika..Babka dla amatorów ciast ucieranych..
<strong
Produkty:
350 G MĄKI
3 JAJKA/ROZDZIELAMY BIAŁKO OD ŻÓŁTEK/
100 G MASŁA LUB MARGARYNY
2 TOREBKI CZARNEJ HERBATY EKSPRESOWEJ
250 ML WRZĄTKU DO ZAPARZENIA HERBATY
KILKA KROPLI AROMATU WANILIOWEGO
10 ŁYŻEK CUKRU/6 DO CIASTA A 4 DO PIANY/
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻECZKA SODY
150 G RODZYNEK
SZCZYPTA SOLI
WYKONANIE:
HERBATĘ ZALEWAMY WRZĄTKIEM I ZAPARZAMY .RODZYNKI PŁUCZEMY I ZALEWAMY HERBATĄ.GOTUJEMY OKOŁO 3 MINUT I ODSTAWIAMY NA NASTĘPNE 5 MINUT..ODCEDZAMY RODZYNKI A HERBATĘ PRZESTUDZAMY..
MASŁO UCIERAMY Z 6 ŁYŻKAMI CUKRU.DODAJĄC PO JEDNYM ŻÓŁTKU.MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM I SODĄ .DODAJEMY PO ŁYŻCE MĄKI I TROCHĘ HERBATY ,MIESZAMY AŻ MASA BĘDZIE JEDNOLITA..RODZYNKI OPRÓSZYĆ MĄKĄ I DODAĆ DO CIASTA..DELIKATNIE MIESZAJĄC..Z BIAŁEK UBIJAMY PIANĘ DODAJEMY CUKIER UBIJAMY AŻ DO MOMENTU JEGO ROZPUSZCZENIA..
DODAJEMY PO KILKA ŁYŻEK PIANY I DELIKATNIE MIESZAMY..PIECZEMY W FORMIE BABKOWEJ WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I POSYPANEJ MĄKĄ LUB WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA..W TEMPERATURZE 180 STOPNI PRZEZ 60 MINUT.
MOZNA OBSYPAĆ PUDREM CUKREM lub polać lukrem..
Serdecznie polecam !
Formularz komentarzy: