Składniki:
450 G MAKI
4 JAJKA
SZCZYPTA SOLI
ODROBINA WODY
Sposób wykonania:
MĄKĘ PRZESIEWAMY , ROBIMY DOŁEK WBIJAMY JAJKA SÓL ODROBINĘ WODY.WYRABIAMY RĘKAMI CIASTO MUSI BYĆ TWARDE.WYRABIAMY DO MOMENTU AŻ BĘDZIE GŁADKIE I ELASTYCZNE. DZIELIMY CIASTO NA CZTERY KAWAŁKI ROZWAŁKOWUJEMY JAK NAJCIENIEJ.ODSTAWIAMY DO WYSUSZENIA ODWRACAJĄC BY RÓWNOMIERNIE PRZESCHŁO.KROIMY NOŻEM LUB MASZYNKĄ.JA MAM MASZYNKĘ .NA GRUBOŚĆ JAKA W DANEJ CHWILI JEST NAM POTRZEBNA.INNE DO ROSOŁU A INNE NA ŁAZANKI..
CIEKAWOSTKI :
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
Formularz komentarzy: