
Ciasto z jabłkami na cieście francuskim; Sam przepis pochodzi z Francji. Delikatny, wilgotny, bardzo smaczny, z nutą rumową i dużą ilością  jabłek. Przepyszne! Mimo, że ciasto proste i z podstawowych składników, czuć w nim francuską elegancję . Świetnie się przechowuje przez kilka dni, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość.
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jabłka
3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1  łyżeczka olejku  rumowego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g masła, roztopionego i przestudzonego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia .cynamon.przesiać, odłożyć.
Jabłka (jędrne i kwaśne) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą 2 – 2,5 cm kostkę.
W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy, tylko do połączenia i ubicia (dosłownie przez chwilę) do otrzymania jednolitej mieszaniny ktora lekko jest spienionia – nie ubijamy do puszystości. Dodajemy olejek rumowy miksujemy. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, następnie przesiane suche składniki i wszystko mieszamy szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.Na końcu mieszamy z kawałkami jabłek, by były pokryte ciastem.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175  stopni C przez około 35 – 40  minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca Podajemy wystudzone lub  ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego


