Miałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jedno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne ..
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 duże jajka
1 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
200 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 słoik kompotu ze śliwkami
lukier
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z cytryny
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy..
W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy do połączenia i ubicia /dosłownie przez chwilę/ do otrzymania jednolitej mieszaniny która lekko jest spieniona / nie ubijamy do puszystości/. Dodajemy olejek rumowy miksujemy. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, następnie przesiane suche składniki i wszystko mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 25 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. na wierzch układamy śliwki../w trakcie pieczenia wpadną w środek ciasta/. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca ..po przestudzeniu z ww. składników wykonujemy lukier i polewamy ciasto..
Przepyszne zapewniam 🙂