Racuchy to jedno z moich ulubionych dań..ale nigdy nie robiłam na maślance ..Postanowiłam zaeksperymentować i wyszły na prawdę super..Według mojej subiektywnej oceny są smaczniejsze o tych na mleku..Polecam serdecznie ten przepis..
Składniki:
0.5 l maślanki
350 g mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 jajko + żółtko
40 g drożdży
2 łyżki masła
sól oraz cukier według uznania
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozrabiamy rozczyn z drożdży z odrobiną cukru i mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany..Odstawiamy do wyrośnięcia..Do miski wlewamy maślankę .roztrzepane jajka..mąkę .wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy chwilkę..Na końcu dodajemy roztopione masło .które mieszamy łyżką drewnianą lub plastikową ..ubijając jak ciasto drożdżowe..Odstawiamy do wyrośnięcia /u mnie 30 minut/..Smażymy z obu stron na złoty kolor..Podajemy z dżemem i śmietaną ..serkiem mascarpone z sokiem i otartą skórką z cytryny .nutellą lub w innym ulubionym dodatkiem 🙂 ..
Formularz komentarzy: