Polecam przepis na bitki wieprzowe..Bitki są zawsze smaczne nieważne czy wieprzowe czy wołowe..a jaki sos ..
Produkty:
2 plastry grubsze mięsa wieprzowego na osobę u mnie szynki
1 czerwona papryka podłużna
1 cebula
sól.pieprz.papryki ostra i słodka
sól czosnkowa
olej + masło o smażenia
Wykonanie:
Mieso po umyciu rozbijamy tłuczkiem ale nie za mocna..wykonujemy marynatę z oleju/2-3 łyżki/ papryk.pieprzu.soli czosnkowej i soli..namaczamy nią mięso i ostawiamy na minimum 2 h ..Na rozgrzany tłuszcz kładziemy bitki / można także po obsuszeniu obtoczyć w mące.łatwiej się zarumienią/.rumienimy z obu stron dosyć mocno ..Po dokładnym zarumienieniu polewamy szklanka wody i smażymy 40 -50 minut po przykryciem.kontrolując wode w razie potrzeby dolewając.dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę w piórka..
dusimy po przykryciem około 30 minut..Jeżeli mięso jest miękkie .robimy sos..
Podajemy z ziemniakami lub kluskami z surówką..
Smacznego
Formularz komentarzy: