Polecam na upały przepis na chłodnik 🙂
Produkty:
2 pęczki botwinki
sok z połowy cytryny
5 małych ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
litr maślanki lub kefiru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy ze skórki). Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym (wlewamy go tyle, aby przykrył botwinkę) i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Rzodkiewki siekamy lub trzemy na tartce. Zioła drobno siekamy. Do maślanki dodajemy botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, zioła,przeciśnięty przez wyciskacz czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut.
Formularz komentarzy: