sernik cappucinno

Przeglądając przepisy w internecie natknęłam się na sernik cappuccino ..Trochę przerobiłam na własną nutę i wyszedł wyśmienity..W połączeniu z sezamem oraz polewą czekoladową jest przepyszny..

Składniki na spód:

1,5 szklanki drobno pokruszonych herbatników
0.5 szklanki mielonego sezamu
2 łyżki cukru
3-4 łyżki masła, roztopionego
ciastka, cukier.sezam i masło wymieszać. Wyłożyć nimi dno blaszki 20 x 25 cm . wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 165°C. Przestudzić.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

1000 g serka kremowego półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
6 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki gorącej wody
2 budynie bez cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.

Ser twarogowy mieszamy mikserem z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników. Mieszamy następnie śmietanę.

Wystudzoną kawę z cynamonem ugotowanej na 1/4 szklance wody dodajemy powoli do masy serowej, mieszamy do połączenia. Wylewamy na podpieczony wcześniej spód z sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 230 º C, wkładamy sernik, pieczemy w kąpieli wodnej/Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową./ przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 º C i pieczemy jeszcze przez godzinę . Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.

Studzimy, wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.