Kaczka dosyć często gości u nas na obiad w niedzielny dzionek..Tym razem chciałam zaproponować smażoną na patelni w sosie śmietanowym..podana z kopytkami oraz kapustą ..cóż trzeba innego 🙂
Składniki:
1 udko na osobę
olej + masło do smażenia
marynata:
1 ząbek czosnku
majeranek
sól.pieprz
Wykonanie:
Udka nacieramy solą .pieprzem czosnkiem oraz majerankiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki..
Wyciągamy około 1 h przed smażeniem..Na rozgrzany tłuszcz olej + masło kładziemy skórą do obsmażania..Obsmażamy do zarumienienia..obracamy i tak samo obsmażamy..podlewamy i dusimy do miękkości u mnie 50 minut ewentualnie uzupełniając wodę..Wykonujemy klasyczny sos ze śmietaną ..
Podajemy z kopytkami i kapustą kiszoną lub modrą ..