Polecam ciasto z niesamowitym kremem .w połączeniu delikatnego puszystego biszkoptu z kremem z wykorzystaniem mleka w proszku ..Wyszło po prostu bomba 🙂
Składniki:
CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
6 jajek
6 łyżek oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
25 dag masła
2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
10 dag czekolady mlecznej dobrej marki
4 łyżki śmietany 30 %
5 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
Biszkopt u mnie forma fi 26 cm
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając. Dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać nie robotem ja zawsze to robię plastikową Łyżką Na koniec wlewam olej i delikatnie łącze składniki. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 – 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjmujemy z formy. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Masę mleczna: Milky way
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekładamy kremem a na wierzch wykonujemy polewę
Przepis na polewę:
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej /najpierw garnek z wodą na to metalowa miska łamiemy czekoladę dodajemy śmietanę i podgrzewamy mieszając rózgą aż do połączenia się składników/. Od razu polewamy polewą ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie).Ja użyłam jeszcze białej czekolady i na tej samej zasadzie zrobiłam polałam łyżeczką robiąc esy floresy :).
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego..
Formularz komentarzy: