Polecam przepis na Rybę po japońsku..Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tą rybę ,ale dzisiaj dopiero był ten odpowiedni dzień 🙂
Składniki:
filety rybne 1 kg
jaj 1 sztuka
mąka
sól, pieprz
papryka czerwona 2 sztuki
ogórek konserwowy 5 sztuk
cebula 2 sztuki
1/2 soku z cytryny
2 -3 ząbki czosnku
olej + masło do smażenia
Zalewa:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szklanki woda
1/2 szklanki oleju
4 łyżki ketchupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
sól do smaku
pieprz oraz ostra papryka
Sposób przygotowania
Filety oprószam solą i pieprzem,skropić cytryną oraz natrzeć czosnkiem i pozostawić na godzinę by przeszło. Panierujemy w jajku i mące i smażymy na oleju /ja zawsze na oleju + masło/ na złoty kolor. Paprykę i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Składniki na zalewę mieszamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy następne 5-10 minut. W naczyniu układamy na przemian: zalewę, usmażone ryby,…zalewę. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
Może być odmienna alternatywa na Wigilię i Święta ..
Serdecznie polecam 🙂