Zupy owocowe to w moim domu w okresie letnim jedne z ulubionych 🙂 ..Robię je z różnych owoców i w różnej proporcji z owocami..Tym razem do czereśni dodałam także jagody oraz sok z cytryny i skórkę..Wyszła nieziemska .Polecam nawet najgorszemu wrogowi 🙂
Składniki:
1 kg czereśni
1/2 szklanki jagód/opcjonalnie/
skóra z cytryny i z 1/2 sok
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 goździki
1/2 szklanki śmietany 18 %
cukier ..ja dodaję z 3 łyżki ale ja lubię wersję mniej słodką
3 litry wody
1 opakowanie makaronu 300 g /najlepiej dobrego 🙂 /lub zrobić lane kluseczki
Wykonanie:
Opłukane czereśnie wkładamy do garnka z 3 litrami wody.Przegotowujemy i przecieramy przez sito/jak ktoś nie jest takim leniuchem jak ja 🙂 może wydrylować,wówczas należy razem gotować z jagodami/
Do wytworzonego kompotu z przecierem dodajemy jagody sok z cytryny i skórkę ,gożdziki oraz cukier.Przegotowujemy ,dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1 /2 szklanki wody..Śmietanę hartujemy gorącą wodą i wlewamy o zupy ,przegotowujemy.
Wrzucamy makaron..Podajemy..
Smacznego.
Formularz komentarzy: