Zupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem Wam tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 ..
Składniki:
bulion warzywny
2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/
2 marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1/2 cebuli
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 soku z cytryny można zastąpić octem
duża szczypta cukru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
śmietana z 3 łyżki
natka pietruszki
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy..Wrzucamy do garnka dodajemy cebulę.czosnek . bulion warzywny ziele angielskie.liść laurowy .pieprz oraz sól ..Na malutkim ogniu gotujemy ja nastawiłam timer na 25 minut .dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy następne 15 minut..Dorzucamy starte na tarce o grubych oczkach buraki..przegotowujemy..Dodajemy sok z cytryny lub ocet .cukier .śmietanę .przegotowujemy..Ja musiałam dodać jeszcze zmielony pieprz ale to indywidualna sprawa ..Posypujemy natką pietruszki..
Osoby jedzące mięso mogą bulion zastąpić nagotując zupę np.na żeberkach ..
Przepyszna zapewniam ..
Smacznego 🙂
Formularz komentarzy: