Przedstawiam Wam przepis na pyszne ziemniaki
PRODUKTY:
8-9 ZIEMNIAKÓW
4 CEBULA
1 ŚMIETANA 18 %
2 ŻÓŁTKA
10 DAG SERA NIE KONIECZNIE
SÓL.PIEPRZ ,GAŁKA MUSZKATOŁOWA
10 DAG MASŁO
OLEJ DO SMAŻENIA
Sposób wykonania:
ZIEMNIAKI OBIERAMY I KROIMY W PLASTRY.GOTUJEMY NA PARZE LUB W OSOLONEJ WODZIE .CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA PODSMAŻAMY NA OLEJU Z ODROBINĄ MASŁA DO ZESZKLENIA ,SOLIMY ,PIEPRZYMY ORAZ DODAJEMY STARTĄ GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ.DO NACZYNIA ŻARO WYSMAROWANYM MASŁEM KŁADZIEMY ZIEMNIAKI ,CEBULĘ I PONOWNIE ZIEMNIAKI I CEBULĘ UTWORZYĆ DWIE ,TRZY WARSTWY.
DO ŚMIETANY WBIJAMY ŻÓŁTKA ORAZ EWENTUALNIE STARTY SER ŻÓŁTY DODAJEMY SÓL I ZALEWAMY .WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNIA NA 30 MINUT..
PODAJEMY Z SAŁATĄ..
CIEKAWOSTKI:
Ziemniaki gatunek roślin z rodziny psiankowatych,wywodzących sie z Andów..
gdzie zaczeto uprawiać około 8 000 lat temu.Do Europy został przywieziony XVI wieku.
Po podboju Inków w 1570 r Hiszpanie przywieźli ziemniaki do Europy,stając sie podstawową dietą w wielu krajach.
nazwy regionalne ziemniaka to:
barabola – dialekt południowokresowy (Lwów),
bulba – dialekt południowokresowy (Lwów),
kompera – język łemkowski,
kartofel (z niem. Kartoffel) – zwłaszcza etnolekt śląski, ale także w całym kraju,
pyra – gwara poznańska,
grula – gwara góralska[potrzebne źródło], wschodnie Podhale,
bulwa – język kaszubski,
perka (dawniej) od Peru,
rzepa – Orawa, zachodnie Podhale,
swapka – Orawa
ziymiok – Śląsk Cieszyński
Formularz komentarzy: