Lubię robić wołowinę ..jest bardziej wymagającym mięsem i niestety znacznie droższe..Ale za to potrawy z jej wykorzystaniem są nie dość ze zdrowsze to jeszcze ten niesamowity sos..
Składniki:
4 plastry grubsze wołowiny bez tłuszczu
3-4 cebule
3 ząbki czosnku
sól.pieprz.papryka ostra
masło + olej
mąka do oprószenia:
bulion. 0.7 l.ja wykorzystałam z rosołu ..Zagotowałam dodałam liść laurowy i ziele angielskie..
Wykonanie:
Wołowinę lekko rozbijamy..obtaczamy w mące ..i smażymy z obu stron na złoty kolor..Wyciągamy wołowinę z patelni a ..na tłuszczu przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem..aż do zeszklenia..dajemy na to wołowinę ..zalewamy bulionem ..doprawiamy solą .pieprzem oraz papryką..i na wolnym ogniu smażymy 50-60 minut o zredukowania bulionu .by powstał sos..
Podajemy z kluchami na parze lub kluskami śląskimi..
Smacznego
🙂