Przedstawiam Wam efektowny przepis
Produkty:
spód:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa :
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sok z cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy ,można w zamian dać 2 łyżki maki ziemniaczanej/
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej..
Wykonanie:
kruszonka
Do przesianej mąkę dodajemy kakao,cukier ,proszek do pieczenia pokrojone masło,śmietanę .Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
masa serowa:
Masło wraz z cukrem ucieramy na jednolitą masę ,jajka rozdzielamy do masy dodajemy po jednym żółtku oraz łyżkę sera aż do wykorzystania wszystkich produktów..Dodajemy ,budyń oraz sok i otartą skórkę z cytryny..Na koniec z odrobiną soli ubijamy białko ,które delikatnie mieszamy z masą serową..
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy kruszonki.dajemy masę serową.Wkładamy do piekarnika
na około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy..
Polewamy polewą czekoladową..
Formularz komentarzy: